Hääkutsut ja painotuotteet

Hääkutsuja on hyvä alkaa miettiä heti kun vihkikirkko ja hääjuhlatila ovat varattuina. Kutsut voivat olla perinteiset, joista ilmenee tärkeimmät tiedot tai niistä voi suunnitella hääjuhlaa tai morsiusparia kuvastavat, jotka todella kiinnittävät vieraiden huomion – tärkeintä on, että kutsu on morsiusparille mieleinen.

Kutsut voivat olla käsinkirjoitetut, kirjapainossa painetut, graafikolla teetetyt, itseaskarrellut, tietokoneella tulostetut tai kopioidut – jopa sähköpostilla tai tekstiviestillä lähetetyt kutsut käyvät tai kutsu voidaan esittää henkilökohtaisesti puhelimitse tai kasvokkain. Kuitenkin sähköisenviestinnän aikana on ihanan yllätys, kun vieraiden postilaatikossa odottaa kaunis kutsukortti.


Hääkutsu voidaan suunnitella ulkoasultaan tulevien menukorttien, hääohjelman ja paikkakorttien kanssa samannäköisesti. Hääkutsut voivat ilmentää häiden yleistä teemaa olipa kyseessä jokin kuvio tai väri.

haakutsut1
Kuvat © morsiuspari.fi

Teemaideoita: simpukat, joutsenet, hääkellot, helmet, timantit tai suosikkivärit. Teemaksi sopivat myös morsiusparin harrastukset, häämatkakohde tai suosikkikaupunki tai maa. Häillä ei tarvitse olla erillistä teemaa, mutta se helpottaa kutsujen somisteiden suunnittelua ja luo yhtenäisen kokemuksen vieraille.

Painetut kortit
Painetut kortit ovat tyylikäs ja helppo vaihtoehto , kunhan muistaa tilata kortit ajoissa. Usein valmistajilta löytyy jopa tekstivalinnat valmiiksi, jolloin pienin muutoksin ja omien juhlien tiedot lisäämällä kortit ovat valmiina painettavaksi. Vaihtoehtoja löytyy nykyisin satoja eli ongelmaksi saattaa tulla valinnan vaikeus. Painetut kortit voidaan valita liikkeen valikoimasta tai teetättää uniikit kutsut graafikolla. Digitaalisella painolla on kätevä teettää personoidut kutsut vieraiden nimillä. 

haakutsut4
Kuva © morsiuspari.fi

Usein kappalehinta tuntuu alkuun kalliilta esimerkiksi itsetehtyihin kortteihin verrattuna, mutta usein materiaalikulut saattavat yllättää vaikka kortit itse askartelisikin. Painettujen korttien hinnat vaihtelevat valmistajan ja valitun pohjan mukaan. Hinta vaihtelee myös valitun painotavan sekä värien mukaan, mm. foliointi tai kullatut värit tai kohopainatus ovat tarjolla usein lisähinnalla. Toimistusajat on aina syytä tarkistaa, sillä ne vaihtelevat huomattavasti palveluntarjoajasta rippuen.

Hääkutsuja tarjoavien liikkeiden yhteystiedot löytyvät Hääpalveluhakemistostamme.

Askartele kauniit itse tehdyt kortit
Kun päätätte tehdä hääkutsut itse on parasta lähteä askartelutarvikkeita myyvään liikkeeseen paikanpäälle tutustumaan valikoimaan, sillä vaihtoehtoja on satoja. Liikkeistä saa samalla asiantuntevaa neuvoa ja ideoita kutsujen valmistamiseen. Liikkeeseen lähtiessä kannattaa miettiä etukäteen tarvittavien kutsujen määrä sekä kutsuille varattu budjetti. Internetistä löytyy myös palveluita, joista voi kutsujen materiaalit voi tilata suoraan kotiintoimitettuna. Älä unohda kirjekuoria – varsinkin kun suunnittelette erikoisenmallista kutsua.

Itsetehdyille korteille tulee salakavalasti hintaa ellei pysy tarkkana materiaalikustannusten kanssa. Korttien valmistamiseen menee myös aikaa ja jos aika on kortilla kannattaa miettiä myös muita vaihtoehtoja. Kutsujen tekemiseen pyydetään usein apua kaasolta ja päivästä tai illasta voi suunnitella mukavan ajanvieton varaamalla maukasta purtavaa ja juotavaa vaivanpalkaksi.
Askartelun sijaan, kun taitoa löytyy kutsut voi maalata ja kirjoittaa itse, jolloin tarvitaan vain korttipohjat tai paperi, josta kutsut leikataan itse.

Askartelutarvikkeita itse tehtyjä hääkutsuja varten myyvien liikkeiden yhteystiedot löytyvät Hääpalveluhakemistostamme.

Tulostetut kortit
Kun taidot riittävät saa tietokoneella suunniteltua omannäköiset kutsut. Häiden mahdollinen teemaväri voi näkyä joko kutsun tekstin väreissä tai paperivalinnassa. Lisänäyttävyyttä kutsuihin saa tulostamalla kutsut helmenhohtoiselle tai kultareunaiselle paperille. Väritulostinta käytettäessä teksti näyttää kiiltävältä eikä ns. kotona tehdyltä. Erikoispaperit, jotka näyttävät todella kauniilta lisäävät nopeasti kutsujen hintaa.

Mikäli käytettävissä ei ole laadukasta tulostinta voi kutsut tulostuttaa ammattiliikkeessä, jossa värit varmasti toistuvat laadukkaina. Tulostuspalveluita tarjoavat yritykset löytyvät Hääpalveluhakemistostamme.

Valmiskortit
Tavarataloista ja korttiliikkeistä löytyy myös valmiita kutsupohjia, joihin voidaan täydentää puuttuvat tiedot. Valmiiden korttien valikoima ei ole usein kovin laaja.

Taideteos morsiusparin yhteisestä elämästä
Martine Rupert Designs tarjoaa ainutlaatuista palvelua – kutsukortin voi valita valmiista mallistosta tai Martine voi maalata yksilölliset kutsukortit sekä tarvittavat muut paperituotteet, kuten paikkakortit ja ohjelmat. Ainutlaatuisen yksilöllisistä korteista tekee se, että Martine voi maalata morsiusparin tarinan korttiin, jolloin tutut näkevät jo kortin kannesta kenestä on kyse. Lisätietoja englanniksi löytyy osoitteesta http://www.martine-rupert.com

haakutsutfr

Kun kutsujen ulkoasu on suunniteltu on syytä miettiä mitä kutsuun kirjoitetaan sekä mitä muuta kutsussa tulee huomioida. Lue Hääetiketti: kutsun sisältö ja Hääkutsun mukana asiaa ja yllätyksiä.