Vihkiminen

Vihkikeskustelu ja vihkitoimitus

Ennen avioliittoon vihkimistä tavataan vihkipapin kanssa ja sovitaan käytännön järjestelyistä. Seurakunnasta riippuen pappi ottaa yhteyttä vihkipariin noin  kaksi viikkoa ennen vihkitoimitusta, jolloin sovitaan aika vihkikeskustelulle. Keskustelussa papin kanssa tutustutaan, keskustellaan avioliiton merkityksestä ja sukunimen valinnasta, lisäksi käydään läpi vihkimiseen liittyviä asioita.

Keskustelussa sovitaan samalla toimituksessa käytettävän vihkikaavan yksityiskohdista ja täytetään tarvittavia papereita. Tapaamisessa myös varmistetaan, että avioliiton solmimisen ehdot täyttyvät eikä avioliitolle ole juridisia esteitä. Pappi allekirjoittaa todistuksen  vihkitoimituksen jälkeen. Pappi voidaan pyytää hääjuhlaan.

Vihkikeskustelussa voi olla läsnä muitakin, esimerkiksi bestman ja kaaso tai muita henkilöitä, joilla on jokin tehtävä itse toimituksessa. Omista toiveista kannattaa kertoa vihkipapille. Papin kanssa voidaan myös harjoitella toimitusta etukäteen vihkipaikassa, jolloin toimitukseen osallistuvien henkilöiden olisi hyvä olla paikalla.

Vihkitoimituksen kaava löytyy virsikirjan liiteosasta ja kirkollisten toimitusten kirjasta sekä seurakuntien kotisivuilta. Vihkiminen voidaan viettää myös morsiusmessuna eli vihkijumalanpalveluksena, jolloin tilaisuus etenee jumalanpalveluksen mukaisesti ja siihen sisältyy myös ehtoollisenvietto. Morsiusmessussa vihkipari ja häävieraat osallistuvat ehtoolliselle. Morsiusmessua voidaan viettää myös seurakunnan pyhäpäivän pääjumalanpalveluksena. 

Vihkikeskustelun yhteydessä voidaan tavata myös kanttorin kanssa. Kanttori voidaan tavata myös erikseen sovittuna aikana tai asioista voidaan sopia puhelimitse, jos yhteistä tapaamisaikaa ei löydy. Vihkikirkon kanttori soittaa kirkossa järjestettävissä vihkimisissä ja hänen kanssa sovitaan kaikesta vihkitoimitukseen liittyvästä musiikista. Kanttori avustaa ja voi esitellä hääparille musiikkivaihtoehtoja ja sopivia virsiä. Kanttorille voi kertoa omista toiveistaan, mikäli morsiusparilla ei ole omia toiveita, voi kanttori antaa suosituksia. Vihkimusiikin valinnassa tulee ottaa huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne. Kanttori kuitenkin vastaa tilaisuuden musiikista eli hän tekee lopullisen ratkaisun tilaisuudessa käytettävien musiikkikappaleiden suhteen.   Seurakunnat järjestävät usein häämusiikki-iltoja, joissa voi tutustua vihkitoimituksen musiikkimahdollisuuksiin.

Suntiot opastavat kaikissa käytännön  järjestelyihin liittyvissä kysymyksissä.  Joissakin seurakunnissa suntio osallistuu toimituskeskusteluun. Lisäksi hän voi tutustuttaa vihkiparin seurakunnan käytäntöön, vihkipaikkaan ja vihkimiseen liittyvään tapakulttuuriin. Suntio opastaa myös muita toimitukseen osallistuvia henkilöitä esimerkiksi oikeisiin paikkoihin ja mikrofonin käyttöön liittyen. Suntiolta on hyvä tarkista vihkikirkon käytännöstä mm. riisin tai konfettien heittämisestä kirkon ulkopuolella.

Lisää tietoa avioliiton solmimisesta löydätte myös oikeusministeriön sivuilta www.om.fi, maistraattien kotisivuilta www.maistraatti.fi, sekä seurakuntien kotisivuilta www.helsinginseurakuntayhtyma.fi, www.espoonseurakunnat.fi, www.vantaanseurakunnat.fi, www.kirkkoon.fi (Turun ja Kaarinan seurakunnat) , www.tampereenseurakunnat.fi, ja www.ort.fi. Sähköinen virsikirja https://virsikirja.fi/.